Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2011.06.14.
09:00

Írta: pázsitzebra

Hogyan videózzunk? Látjátok, feleim, a második részt

Ha ráérsz és szívesen olvasod a tutit angolul, tessék. Ha inkább átfutnád a magyar zanzáját itt, nem lesz hosszú. Tíz pontban a vírusvideózásról. Amióta az Old Spice robbantott, nemcsak mindannyian ahhoz a pompásan kidolgozott felsőtesthez kötjük magát a márkát, de minden egyéb márka is a maga Izája Musztafáját keresi. Egyébként állítólag idén már ő sem működne annyira, mint 2010-ben. Éppen mert olyan magasra tette a mércét.

Na de tíz szempontot ígértem. Dőljetek ezrével, döngetős vírusvideók!

1. Jó dolog a jó ötlet. De ugye valamilyen gondolati úton is kapcsolható a márkához?

2. Funny, sexy, wow, ow: állítólag ha ezen négy kategória egyikébe esik, arra oda fognak figyelni. Barátságos hirdetéseket az első és a harmadik tud kavarni. Sokat számít, ha valamilyen eseményhez köthető.

3. Engagement. Ezt a legjobban egy csomó szóval lehet lefordítani. De általában már nem is kell. Engagement, így használjuk a közösségi média egyik default varázsszavát. Minden, amit teszünk, mozgassa meg őket. Csípjen beléjük, kavarja vagy dúlja fel, indítsa cselekvésre, kerekítsen kedvet a beszélgetéshez a tartalom. Az Old Spice-nak már a válaszkampánya is nyolcvanmillió kattintást hozott. Revlon: Mitchum dezodor, keressük Amerika legdolgosabb lakóját – százötvenezer pályázat, hárommillió kattintás, spontán kapcsolat a Dirty Jobs műsoraival. Ezért hívják vírusnak. Ha beindul, csak győzzük követni szemmel.

4. Csínján a brandinggel. Ezt egyébként akár minden posztba belevéshetnénk. Arannyal cikornyázott, türkizbe játszó betvekkel. Ez már nem a kilencvenes évek, bébi. Szerintem kéne hozni egy szabályt: az toljon brandinget a közösségi médiában, aki még mindig az első mobiltelefonját használja. Mennyire megoldana mindent! De álljon itt egyetlen megállapítás a további ezer szó helyett: azok a vírusvideók, amelyben a termék háttérbe szorul, négyszer olyan jól teljesítenek, mint sulykolásban gazdag társai. És tízszer olyan jól, mint amelyikeket call to action elemek tarkítanak. Hahahahaha!

5. Ha mégis muszáj a branding, akkor meg aztán tényleg ésszel. A felhasználók nem bíznak a márkák által jegyzett videókban. Elfordulnak tőlük. Szegény píárosok küzdenek, mint Bemapó, és nem értik, miért nem lájkolják ezren azt a tuti kis sajtóközleményt, amely ugyan egy sivatagi tevegulyát is kitikkasztana, viszont ők a múlt héten háromszor éjszakáztak, amíg összedobták. Az idei Fiesta kampányban a FM például a Twitteren és a YouTube-on keresett hangadókat. Ők tesztelték aztán az utastér ledvilágítását és az indítógombot. Ha benne van a közösségi vibrálás, nincs marketingszaga. Smart. Pontosabban Ford... Én kérek elnézést.

6. Társaságban vidámabb az élet: az emberek szeretik a videósorozatokat. Hálás dolog a kulisszavideó is. Megmutatni, hogy készült. Casting, kimaradt, bakik, vélemények. Vagy simán csak "Hi, I'm a Mac. And I'm a PC..." – harmincszor akár. Több volt? Lehet. Mindet imádjuk.

7. A celeb megjelenése még nem garancia a nézettségre. SEO-barát megoldás, de itt is a közösségi telítettség a lényeg. Két amerikai színész közül egy közösségi kampányban az lesz a sikeresebb, akiről többet beszélnek a Twitteren, még akkor is, ha a moziban ugyanabba a fachba esnek.

8. Networkölj, ne tétovázz. Minden lehetséges közösségi platformot ki kell használni. Digg, Reddit, StumbleUpon, Metacafé... vagy neked a Facebook jutott eszedbe?

9. Ha valamiért a közösségi megoldások nem hozzák a várakozást, nem szégyen pénzért hirdetni. Különösen ha a márka szeretne kézzel fogható bizonyítékot kapni arra, hogy van közönsége. Később még erre is rátehet a megosztás sok-sok lapáttal. A csavaros digitális megoldásokról nem is beszélve. Az Amazon olvasói például idegenkedve fogadták a szponzorált Kindle gondolatát. Később rengetegen bevallották, hogy kellemesen csalódtak, mert valahogy úgy van kivitelezve, hogy a hirdetés ne zavarja őket az olvasásban. Ugye-ugye, ha offline és online találkozik?

10. A Facebook-riogatás rémhír. Nem pukkadt ki a lufi. Egyszerűen nem arrafelé tart a cselekmény. A Facebook önálló internet. Hatalmas forgalmat generál. Lehet unni, lehet undokságokat gondolni róla. Teljesen más hangot használ, mint akár a weboldal, de ha az ember eltalálja ezt a hangot, csak színesebb, gazdagabb lesz a paletta. Még választani sem kell. Nem vagy-vagy, hanem is-is.

 

Forrás: AdAge

Szólj hozzá!

Címkék: web2.0 apple sajtóközlemény facebook amazon twitter közösségi média vírusvideó call to action macintoshimádat

A bejegyzés trackback címe:

https://meztelenuzenet.blog.hu/api/trackback/id/tr12945966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása