2012.04.25.
08:55

Írta: pázsitzebra

Most már jól vagyok

 

Rita konyhája – Hadarik Rita

A Rita konyháját egy dermesztő felfedezés hívta életre: a gyári babaételben tizenkét-, míg a kutyatápban közel negyvenféle vitamin és ásványi anyag található. Aki ezt eddig is tudta, aközött holnap sorsolunk.

 

Na tehát kezdetben szó sem volt tönkölypitéről.

A három évvel ezelőtti receptek valóban nem igazán komplett fogások, de azért az egészségtudatosság jelen van. Fontos tudnunk, miből készül az, amit elfogyasztunk nap mint nap.

A blogodhoz felmérted, miből van hiány?

Nem, teljesen személyes okokból kezdtem írni. Amikor dolgozni kezdtem, nagyon aktív, pörgős életet éltem, lapkiadással és szervezéssel foglalkoztam, aztán egyik csapás jött a másik után, elváltak a szüleim és rövidesen meghalt az apukám. Akkor férjhez mentem valakihez, aki hatalmas biztonságot adott. Egy darabig nagyon jó is volt, aztán megszülettek a gyerekek, elhidegültünk. Mély bánatba estem, semmi másról nem szólt az életem, csak a gyerekekről. Meghíztam, úgy néztem ki, mint a saját öreganyám, álmatlanságban szenvedtem és felerősödött az allergiám. Akkor kezdtem el blogolni, amikor Botika megszületett, abbahagyta az anyatejet, megkóstoltattam vele a bolti püréket, ő meg minden irányba köpködte ki. Így kezdtem erről írni, mindenféle bébiételt készítettem egy weboldalon. Egy hét után meghívtak az RTL-klubba, hogy főzzek a baba-mama rovatukban. Bevonultunk Botonddal, jól éreztük magunkat, majd ez ennyiben maradt. Elkezdtem főzögetni és nem gondoltam többre. Szívesen visszamentem volna dolgozni, de akkor teherbe estem Mátéval. Viszont ekkor nagyon sok segítőt kaptam az életben. Egy konferencián megismerkedtem egy hölggyel, aki táplálkozástudománnyal foglalkozott, végigcsináltam egy komoly tisztítókúrát, eljártam mindenféle táplálkozási tréningekre, ahol orvosok, szakértők adtak elő, ezzel párhuzamosan talpreflexológiára jártam, ahol egy vegetariánus nő kezelt, és rengeteg infót adott át.

Nyomkodás közben szórta az okosságot?

Nyolc és fél hónapos terhes koromig heti háromszor jártam hozzá, és teljesen rendberakta az idegrendszeremet. Ezeken a tréningeken, ebben a gondolatébresztő időszakban tanultam meg, hogyan és mit érdemes enni. Muszáj, hogy ép testben ép és épeszű lélek legyek, a két fiamat fel kell nevelnem, meg hát tombol bennem az életszeretet. Három hónappal a második szülés után tizenhat kilót leadtam, bár akkor sem néztem még ki úgy, mint most. Minden sokkal gördülékenyebben ment. Miután tudtam pihenni, a dolgok pozitív oldalát nézni, felgyorsultak az események. Máté csendes csecsemő volt, Botond bölcsödébe járt, én meg fórumozni kezdtem a Nők Lapja Cafén. Ott hirdették az e-oldal.hu blogokat. A nagy gasztroblogokat még nem ismertem. Felállítottam és nagy sikerélményt adott, pár hónap után látogatottsági listavezető lett a ritakonyhája.e-oldal.hu.

Most minden magától terjed a Facebookon, de akkoriban hogyan mutogattad magad?

Normális címeket adtam a receptjeimnek és megtalálták a motorok. Gyűjtőoldalakra küldtem el a posztjaimat, az akkoriban elég sok látogatót hozott. Hamarosan a Caféról felkeresett valaki, hogy indul egy új online női magazin, vigyem én a gasztrórészét. Aztán ebből semmi komoly nem lett, az oldal létezik, de vegetál, az emberek többsége lekopott. Viszont volt ott egy online marketing specialista, ő ajánlotta, hogy működjön az oldalam saját domain alatt. Két hónap alatt a volt férjem megcsinálta a weboldalt. Éjszaka posztoltam, nappal a gyerekekkel voltam elfoglalva. Kísérletező típus vagyok, csak a magánéletemben szeretem a biztonságot, az összes többi területen a változatosság a nyerő nálam. Most vannak hónapok, amikor kétszázezer látogatás átmegy az oldalon. Egy évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy erre teszem fel az életemet. Abból élek, amit a blog hoz. Fejlesztek cégeknek, tesztelek, sütök megrendelésre, kurzust tartok.

És akkor jött a Facebooooook…

A website-ra odateszem az arcom és a nevem, nem személytelen receptgyár, ha kérdésük van, tudniuk kell, kihez forduljanak, és mindenki kap választ. De az nem volt cél, hogy a weboldalon nagy kommunikciót pörgessek. Viszont a Facebookon döbbenetes visszajelzéseket kapok, dőlnek a levelek, azt hiszik, orvos vagyok vagy dietetikus. Kicsit magyarázkodni kell, én nem adhatok beteg embernek programot, ahhoz szakértőket kell felkeresni. Tőlem tippeket, ötleteket, belinkelt recepteket lehet várni. A múlt héten kaptam egy levelet és elsírtam magam. Szóval az igazi siker, az igazi marketinghozam az emberek szeretete. Régóta csak azzal foglalkozom, hogy magamat rendbe tegyem, sokáig nem érzékeltem, mit jelent a Rita konyhája másoknak. És rettentő sok új barát érkezett az életembe, valaki egyszer szó szerint megrázott, „Vedd már észre, szeretnek az emberek, és ezt ennek köszönheted, nem csak durrogtatsz a levegőbe”. Amióta kicsit jobban érzem magam, azóta észreveszem és értelmezem ezeket a jeleket. Rettentő nagy dopping. Mert azt nem tagadom, hogy exhibicionista alkat vagyok. Igenis sokat jelent, hogy posztolok, majd három óra elteltével valaki visszajelez, elkészítette a receptet és finom lett. És jó érzés, amikor azt írja a hatvanöt éves hölgy, hogy eddig nem figyelt az egészséges táplálkozásra, de amióta engem olvas, még medvehagymát is ültetett. A Facebook működésben tehát a marketinget lenyomja az emberi. A szívemet nyitotta meg.

Volt egy főnököm, akinek képtelenség volt elmagyarázni, hogy a lájkok száma nem úgy matek, ahogy ő azt elképzeli. Meg azt is, hogy húszezer ebben az esetben nem a kétezer tízszerese. Ezzel együtt jegyezzük meg, a Rita konyhája Facebook oldalán rekordsokan vannak, nem csekélység.

Nagyon sokáig csak töszörgött az oldal, és főként nem a Facebook generálta a forgalmat, hanem a website. Tavaly ősz elején jöttek divatba az okleveles applikációk, kipróbálhattam volna, de tartottam tőle, nem akartam közhelyeset vagy röhejeset. Gondoltam, ne szóljon a lájkszerzésről, mert az olyan üzenetet közvetítene, ami nem én vagyok. Ellenben felkérést kaptam egy cégtől, hogy elektronikus újságokat készítsünk közösen. Ekkor jött az ötlet, hogy egy facebook játékhoz remek lenne egy nulladik magazin kiadás. Szereztem ajándékokat és nagyon igényes lett a kiadvány. Ettől ugrott meg igazán a létszám. Mindenki kapott ajándékot, és ami lényeges, mindenki maradt. Azóta jövünk fel. A receptek mellett felbukkan zene, humor, találós kérdés, közvéleménykutatás. A Facebookon igenis szórakoztatni kell az embereket, törődni a lelkükkel. Nyugodtan túl lehet lépni a korlátokon.

Eszetlenül pörög a fogyókúrás téma.

Pedig egyetemes diéta nem létezik. Ellenben ha kimegy a gluténmentes poszt, azonnal reagálnak: „Igen, ezt el is vártuk tőled, Rita.” Ugyanígy a vegák karácsonykor: „Ezért szeretünk téged, mert te ránk is gondolsz.” És még valami: szerintem nagyon fontos megindokolni, miért ajánlom azt, amit. A teljes kiőrlésű gabonák ellen hőzönghetnek az olvasók, hogy nem lehet kapni és drága. Ezért odaírom, hogy a magas rosttartalma mindenféle emésztési problémában segít. Ne süss minden másnap sütit, csak hétvégén, ne gáztepsivel, és meg fogod tudni venni, élvezni fogod, ízlik majd a gyereknek és az anyósodnak is. De ne használj kémiailag előállított margarint és lecsupaszított fehér lisztet. A süteményt élvezetből esszük, nem tartozik szorosan az egészséges táplálkozáshoz. Csak hát az emberek nem tudnak lemondnai az édességről, minden a sütemény körül forog a gasztroblogokon. Viszont ha teszünk bele valamit, amitől nem üres kalória, az rögtön win-win helyzet. Ezért szeretem a miérteket is elmondani. Így hat vissza a webkettő a konyhámra. Ha tojásmentes akármit kér az olvasó, megkapja. Ízleteset, mutatósat, egészségeset, gazdaságosat.

Ehetek még egy cukormentes sütit?

Persze. Az összeset megeheted.

 

Szólj hozzá!

Címkék: web2.0 blogger facebook blogoszféra közösségi média rita konyhája blogterju hadarik rita

A bejegyzés trackback címe:

http://meztelenuzenet.blog.hu/api/trackback/id/tr344468038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.