Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2011.06.23.
10:15

Írta: pázsitzebra

Tanárnő, tényleg kommentelte a posztom?

Amióta felnőttem, nem feszít a gyűjtőszenvedély, sokkal inkább a kidobós nevű játékban lelem örömöm. Ám szinte bármit elrakok, ami a gyerekeim keze nyomát viseli. Amikor egy mosás előtt órai levelezés akadt a kezembe az egyik kis farmerzsebben, úgy éreztem magam, mintha ásatáson találnám meg valamelyik fáraó szerelmes jegyzetét. Ha jól gondolom, az első ilyenféle saját emlékem ötödikből származik. Hiába, Digital Natives. Mindent hamarabb.

Annál is inkább eltettem, mert nem ámíthatom magam, nincs már olyan messze, amikor majd sms-ben bonyolítják az ilyesmit. Ami pedig a közösségi média oktatászavaró berepüléseit illeti, azt olvasom az All Facebookon, hogy a tanárok a bölcs megoldások felé hajlanak. Nagyon helyes. Az ismerd meg ellenséged már nem elég. Már best practice-t kell találni az akcióira. Így hát, kedves tanár úr, tanárnő:

1. Ne ventillálj a diákokról a Facebookon. A státuszbejegyzések két-három villámgyors körön át jutnak el bárkihez akkor is, ha nem ismerősöd az illető. Nem elegáns szidni a háta mögött azt, aki valamilyen módon függ tőled.

2. Érdemes utánanézni, van-e hivatalos irányvonala az intézménynek a közösségi méidával kapcsolatban. Bizonyos főiskolákon és egyetemeken tiltja a szabályzat, hogy tanár és diák egymás ismerőse legyen a Facebookon.

3. Használd ki a Facebook előnyeit. Ha elmarad az óra, egy perc alatt fel lehet állítani zárt csoportot, ahol körbe lehet küldeni bármilyen anyagot. Így bármi történhet a tanév során, nincs lemaradás.

4. Ha kiborítottak a diákok, NE logolj be. Rúgtak már ki azért pedagógust, mert csúnyán kikiabálta az osztállyal kapcsolatos gondjait a falon. Ilyenkor marad a jó öreg IRL: panaszkodni élőszóban, három dimenzióban, hús-vér barátnak. Düh elszáll, Facebook megmarad.

5. Ne hagyd, hogy beszippantson, különben könnyen ugyanoda jutsz, mint amiért velük kapcsolatban – jogosan – pattogsz: napi sok-sok óra Facebook a munkától veszi el az időt.

6. De használd ki az előnyeit: arra remek, hogy az egész osztály vagy csoport egyszerre olvashasson el egy anyagot, hogy egyszerre mindannyiukat célozd meg egy-egy szakmai kérdéssel.

7. A stílus sokélű fegyver, amely először az ellen fordul, aki forgatja. Eszedbe ne jusson sikamlósan, flörtre hajlóan, szarkasztikusan kommentelni. Attól, hogy online, még nem veszik kevésbé komolyan.

Meséljen olyasmit a Facebook profilunk, amit élőben is büszkén vállalunk.

És lehetőleg csak olyat.

 

Forrás: All Facebook

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás facebook digital natives

A bejegyzés trackback címe:

https://meztelenuzenet.blog.hu/api/trackback/id/tr803008085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása