Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2011.07.01.
09:00

Írta: pázsitzebra

Milyen nap van?

Ez a poszt a számokról szól. A jelenleg két legismertebb pénteki számról.

Adott két lány teljesen eltérő életúttal. Az egyik világhírű, a másik antisztár. Az egyik huszonhat éves fiatal felnőtt, ereje teljében, aki legalább a feléig bejárta a hírnév hagyományos állomásait: kitűzte a célját, nem boldogult, próbálkozott tovább, hét éven át kitartott, majd robbantott egy nagyot, és attól kezdve zúz előre, mint a hatkerekű mennykő. A másik egy vigyorgó kislány, aki talán, és ezt azért sem ellenőrzöm, még az általános iskolát sem fejezte be. Az egyik megcsinálta magát. A másikat megcsinálta a közösségi média.
Katy Perry irtó rafináltan ipszilon. Bár előbb nyúl a Twitteren nyolcmillió híréhes követője után, semmint a szemét kinyitná reggel, bár közel harmincmillió ember bombázza a Facebookon, bár social vehemenciája szerint inkább nem enne tíz napig, minthogy az okostelefonja nélkül töltsön el egyet is, lépései IRL érdekesek, IRL működnek. Kitalálta és felépítette magát, amihez kiválóan használja az újmédiát. A webkettes tevékenysége azonban nem a karrierje online változata.>   Rebecca Black ezzel szemben egy az egyben digitális termék, személyéről annyit tudunk, amennyinek utánanézünk, részemről például semmit, a mutatványáról is csak az arcba tolt tényeket: hihetetlen kárörömben delfineznek a kezek a brokk-verzióra, és már megint lepattintotta a videót a YouTube.

A Last Friday Night, Katy péntekes száma tavaly augusztus óta hallgatható a Teenage Dreamen, Rebecca Black vírusőrülete idén márciusban tört ki. Három héttel később Katy Perry az ausztrál turnéján fikázta feketére a számot. Június 14-én debütált a Last Friday Night nyolcperces hivatalos klipje. Példamutatóan pezseg az iróniától, a kikockázott villantástól a tornacsukába rókáig, Corey Feldmantól Kenny G-ig és a felnőtt Hansenig, de ezt most sajna nem cifrázom, mert akkor sosem jutnék el a közösségi megfejtésig. A videó főszereplője Kathy Beth Terry. Fogszabályzós, ám végül belevaló rút kiskacsa, aki a péntek esti tébolyban varázslatosan alakul át fogszabályzós, belevaló, fullneon, ám továbbra is rút Olivia Newton Johnná, minthogy a buli házigazdája, Rebecca Black – hahaha!, és a rajongók még vadmacskaharcra számítottak! – szárnyai alá veszi. A jófeje.

Kathy Beth természetesen kapott Facebook oldalt, miközben rengeteg találgatás övezte magát a debütálást. Perry forgatás közben azt tvítelte, egy barátja szerint ez a videó fel fogja robbantani a netet.

Az újdonság nem a felhajtásban rejlik. Más is készített már trélert a készülő klipjéhez, más is kiszivárogtatott félperces részleteket, más is promotálta önmagát napi huszonhat órában. Az egyébként szépfogú, jó alakú és a videóban végig egyszer sem közönséges csúnya kislány ereje a hiányosságában áll: abban, hogy teljes lénye fikció. Ettől kezdve nincs megállás, keresztbe-kasul reflektál önmagára. Most már a harmincmilliós Katy Perry-oldal profilképe is Kathy Beth Terry, megjelentek a tagelős appok, és persze ott a meztelen üzenet, a default közösségi hajtóerő: ugyan kinek ne volna mondanivalója a péntek este nevű önálló világról? Emellett a szemüveges, rettenetesen szeretetreméltó geek lányka kis videókban dumál, hogy neki kevés a barátja a Facebookon, légyszi, csináljatok valamit ezügyben. Hogy mennyire tetszik neki Steve Johnson, a gimi superhot bikája. Hogy rászállt a fiúkiadása, a suta, szemüveges, fogszabályzós Everett McDonald, aki egyébként szintén megszólal és szerelmet vall.

Csak egy titok van, és az az őszinteség – ez a közösségi média egyik alapszabálya. Katy Perry, aki szexepílje felől azt csinálhatna, amit akar – elég gyakran csinál is – nem átallja halálosan komolytalanul venni önmagát. Mindez kicsattanóan felszabadító.

A videó remekül teljesít, a tendencia a rekorderedmény irányába mutat. Ha első lesz a Billboard Hot 100-on, Michael Jacksont update-eli a poptörténetben. Végül pedig ami magát a számot illeti: a zenei világ tüc-tüc, használt, kisigényű pop, a szöveg aranyosan tini, a dallam egyszerű, mint a faék. De ennyi invenció mellett ez kit érdekel. 

Szólj hozzá!

Címkék: twitter közösségi média katy perry

A bejegyzés trackback címe:

https://meztelenuzenet.blog.hu/api/trackback/id/tr173000374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása