Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2011.09.27.
08:46

Írta: pázsitzebra

Dínom-dánom, morzsák és szilánkok

Gyerekkoromban, amikor egy kerek születésnap ünneplése után kifogott a családon az ételmaradék, arra még eseményt lehetett szervezni. Nálunk úgy hívták, morzsabál, és ez nyilván nem a családom nyelvújítása. Ésszerű műfaj, a pazarlás átvált ismétlésbe, de ahhoz eléggé pontatlanul, hogy még szebbé duzzassza az első, az igazi, a nagy partit.

Szerintem az elmúlt öt nap bőven elég volt arra, hogy telítődjünk a Facebook fejlesztői konferencia keményre vert habjával. Előtte a minden zugból dőlő zsongással, alatta a számtalan online tudósítással, rögtön utána az egymás sarkát tapodó korai és összecsapott összefoglalókkal, ezernyi úúúúú-val és ááááá-val, tanácsokkal, tippekkel, teendőkkel. Teljesen logikus volt, hogy a második fázisban gyorsan előkerülnek a morzsák. És ha már ocsúdás, a szilánkok is.

Előrebocsátom, ha a kóstolás a feladat, én félreteszem a sürgős teendőket. Bizony kipróbáltam azt, amit lehet. Tegnaptól kezdve Timeline fut a profilomon,

ha október 3-áig a fejlesztőkön és rajtam kívül ezt nem is látja senki. Amíg ezt a posztot írtam, a Facebook gyorsan kiszedte a bugot: nem lehet már egyeztetni a hónapokkal, évekkel ezelőtti ismerősöket a mostaniakkal, hogy lássuk, ki tette meg azt, amire csak ironikus magyar kifejezés van: anfrendelt, kijelölt, törölt, le- vagy debarátkozott. Púder került az egó kék foltjaira. Viszont a tömeges panaszokkal ellentétben – "Hogy lehet innen jobbról eltüntetni ezt az izét??" – engem nem idegesít a Ticker, és nagyon helyeslem, hogy ezentúl még annál is sokkal-sokkal kevesebbre lesz elegendő a hardcore marketingesek csak egy egész picit agresszív push technikája.

Szóval nyilvánvalóan semmi bajom a fejlesztői konferencián bejelentett palettával, még várom is.

Ezzel együtt helókittire röhögtem magam ezen a bejegyzésen, melynek címe a következő:

"A Facebook új fícsöreinek hála az élet teljes egészében, mélységesen megváltozott, soha többé semmi nem lesz olyan, mint eddig, és én nem is tehetek mást, csak ülök itt és zokogok, mennyi szépséget, mennyi varázst szabadított Mark Zuckerberg a világra"

A blogger neve Dan Lyons, a blogé Real Dan, gondolom, többek közt azért, mert egy másik játszóterén fake Steve Jobs naplót vezet, egyáltalán nem osztatlan jóízléssel. A posztot pedig úgy foglalnám össze röviden: Gulliver Lájkországban, és nem fél elővenni.

Az első bekezdés szinte még belesimul a csinnadrattába. "Nem is tudom, lehet-e túlzás bármilyen erős hype, ha valami olyan hatalmas és mély, mint a Facebook tegnap bevezetett újításai." Közismert retorikai fogás a gyanútlan bekerítés, hogy annál nagyobbat szóljanak aztán a szarkazmusgránátok. Ezekre nem is kell sokat várni. "Korábban létezett az i. e. vagy Kr. e., mostantól van F811E[lőtt], és F811U[tán]. Ki merre járt szeptember 22-én, amikor megváltozott a világ? Azon a napon érkezett meg a Timeline. Amely, egy szóban kifejezve, mély. Mélységesen, mélyen mély. A Facebook épp leiskolázta az internetet. Már megint, így fogalmaz MG Siegler a TechCrunchon. Ami nem semmi, tekintve, hogy másfél évvel ezelőtt ő jelentette ki azt is, Szerintem a Facebook épp átvette az irányítást az internet felett. Önmagában lenyűgöző átvenni az irányítást a net felett, rendesen rosszfiús. De még le is iskolázni azt a netet, amelyet immár te irányítasz? Hát ki volna erre képes a Facebookon kívül? Good Lord, le kell ülnöm."

Megkapja a magáét a szerző szerint tipikusan alulközlő Mashable is. A legolvasottabb közösségi portál "...egy teljes nappal a konferencia előtt tett jóslatai mind valóra váltak. Netán a hatodik érzékük működik ezeknek a fiúknak?" Valóban, huszonnégy órával a F8 előtt így fogalmaztak: "Készüljetek: mélységes változások várhatóak a Facebookon".

Real Dan megszívelte a Mash figyelmeztetését, fel is vonultatja ezen a ponton a tarackokat. A Mash ugyanis konkrétan ezzel zárta szerdai idevágó posztját: "Csütörtökön a fejlesztők megmámorosodnak, a felhasználókat sokk éri, a konkurrencia fakónak tűnik majd. Csütörtökön újjászületik a Facebook. Készüljetek fel a közösségi networking evolúciójára."

Dan azt állítja, felkészült, de azóta is remeg a keze és képtelen koncentrálni. Bármerre jár, a Facebookra gondol. Ezt kicsit még cifrázza, majd így szól: "Miért, Mark Zuckerberg? Miért teszed ezt velem? A világgal? Nem vagy te üzletember, nem vagy te geek, nem vagy te mérnök – művész vagy, vásznad az emberi faj maga, a modern kor kollektív tudata."

A világ, folytatja Dan legalább ennyire rendíthetetlenül, ezek után valóban ósdinak tűnik, toprongyosnak, uncsinak, épp mint ahogy a Mash megjósolta. "Google, poor old Google looks like ass."

A szerző kitántorog az utcára, felnéz az égre és így szól: "Miért? Ég, miért? Miért nézel ki ily fosul? Úgy nézel ki, mint bármikor, kék ég, fehér felhők. Miért nem tudsz megújulni, mint a Facebook? És a házam, a kutyám, a nőm, a gyerekeim – semmi. Sehol semmi! Mind olyanok, mint eddig, régiek, elnyűttek, uncsik és ósdik és totálisan hiányzik belőlük a mélységes szépség. Ezért hát kénytelen visszatérek a Facebookhoz és elmerülök a varázslatban. Aaaah. Máris mennyivel jobban érzem magam."

Semmi kétség, a Netflix és a Spotify, a közösségi epizódnézés és zenehallgatás sem marad ki a szőnyegbombázásból. A műsorzáró kegyelemdöfés alatt osztályrészünk tüzijáték, ingyen sör és kortárs kisplasztika:

"Egyáltalán hogyan képes az emberi agy ekkora változáshoz újratekercselni magát ilyen rövid idő alatt? Számítanak még az országhatárok? Van még kormány, amely képes kordában tartani állampolgárait? Hogyan fog a tudomány és az orvostudomány alkalmazkodni az új valósághoz, amelyben élünk? Eredjél már, Mark Zuckerberg, te fantasztikus istenember, és persze köszönjük neked. Köszönjük, hogy nemcsak megláttad, de el is hoztad nekünk a jövőt. Végre értelmet nyert az életem, és van miért élnem."

Valószínűleg ennyi egészséges gúny nem a kísérletezőkedvet veszi el, mindössze szórakoztatóbbá teszi az ismerkedést. A monumentálisan hömpölygő tömegmorajlásban az okos és szemtelen hangszerszóló üdítő élmény, bármire használjuk is egyébként a profilunk funkcióit. És közben – így van ez jól – mit sem csappan bennünk a kíváncsiság.

Szólj hozzá!

Címkék: facebook f8 mashable

A bejegyzés trackback címe:

https://meztelenuzenet.blog.hu/api/trackback/id/tr13257516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása